Blogg

Blogg

view:  full / summary

Hva er forskjellen på müsli og granola?

Posted on Comments comments (9124)

Hei hei,


Jeg har valgt et spørsmål som ble spurt av en følger på instragram. Hun lurte på hva forskjellen på müsli og granola er. Begrepene müsli og granola brukes litt om hverandre, så her kommer en redegjørelse.


Müsli er ofte basert på hele korn hvor alle de gode næringsstoffene er bevart. Mange foretrekker müsliblandinger med nøtter, frukt og bær for bedre smak. Müsli regnes som et godt og smart valg når det kommer til frokostblanding. Müsli er godt sammen med melk eller i yoghurt for et mer mettende måltid.


Granola er en blanding av nøtter, korn og frø som er ristet/bakt i ovnen, ofte sammen med fett (smør eller olje) og/eller honning og juice som søtning, som gjør den god og seig. Granola blir på grunn av fett og søtning mer energirikt enn müsli. Granola kan være et supert alternativ etter trening, fremfor en dyr sportsbar. Er du på ei lengre treningsøkt hvor du trenger påfyll av næring underveis er granola også et godt alternativ å ha i lomma på drikkebelte!


Er du opptatt av kalorier, kan det være greit å velge müsli fremfor granola. Som med andre frokostblandinger er det store forskjeller. Frokostbandinger bør inneholde minst 10% fiber og gjerne mer. Fiber er positivt for blodsukkeret ditt og vil holde deg mett lengre. Ellers bør man se etter blandinger med lite eller ingen sukkerarter. Helst bør hvorav sukkerarter være under 12 gram per 100 gram vare. Har du frokostblanding hjemme kan du gå å ta en titt å se hvor mye sukkerarter den inneholder. Ble du overrasket?


For best kontroll på innholdet, utfordrer jeg deg til å lage din egen blanding! Prøv den jeg la ut i forrige innlegg, veldig god og litt sunnere enn vanlig granola da den er uten fett og lite tilsatt sukker.


Granola med eplebiter og smak av kanel og kardemomme

Posted on Comments comments (4776)

Hei:)

Dagene flyr av gårde og jeg glemmer delvis "prosjekt blogg".

Det som er litt morro er at jeg har kommet tilbake til ordentlige treningsrutiner igjen. Motivasjonen er virkelig på topp og jeg ser fremover mot flere mål med treninga. Tidligere har jeg nevnt at jeg er i tenkeboksen på deltakelse i en konkurranse og jammen har det ikke kommet ei ny utfordring;) Jeg har egentlig takket ja, så det er vel mye av grunnen til at jeg må holde treninga i gang. Egentlig perfekt å gjennomføre de to konkurransene på samme år - når man først skal trene målrettet. Motivasjon og lyst er der, nå må bare kroppen lystre spesifikk trening.


Men nok om det, nå vil jeg dele oppskrift på granola. Jeg pleier vanligvis å slumpe sammen, men (heldigvis) noterte jeg ned mengde underveis i dag. Denne ble så god og kanskje den beste jeg har laget, og det begynner å bli noen nå. Granola er kjempelett å lage! 




Man trenger egentlig ikke oppskrift for å lage granola da man kan slumpe sammen det man har tilgjengelig i skuffer og skap. Det vil si at hvis du mangler noen av ingrediensene i oppskrifta kan du bytte de ut med noe annet, ta vekk noe du ikke liker, eller tilsette noe du savner - alt er opp til deg og dine smaksløker.


- Granola med eplebiter og smak av kanel og kardemomme -


100 gram havregryn (gjerne store)

30 gram havrekli

50 gram cheerios (velg gjerne den med 93% fullkorn)

50 gram grovt hakkede valnøtter

50 gram govt hakka mandler

40 gram solsikkefrø

40 gram gresskarkjerner

1-2 ss kanel

1 ts kardemomme

2 epler delt i små terninger

0,5 dl vann

2 ss eple og pæresyltetøy (jeg brukte en type med 80% frukt)


Det du gjør er å blande alt sammen i en bolle før du brer det utover ei stekeplate. La det steke på 190 grader i ca 50 minutter til det har fått en fin og gyllen farge. Vend gjerne på blandingen innimellom.


Ønsker du en glutenfri blanding kan du droppe havrekli og cheerios, samt bruke glutenfri havregryn, så er det i boks! ;)






Nå er det bare å sette i gang med middag før resten av gjengen er hjemme fra jobb og barnehage. Uer med poteter og gulrotstuing står på menyen. 


Vi snakkes:)



Matglede i fine omgivelser

Posted on Comments comments (3944)

God kveld,


I går, mandag, var jeg så heldig å ta del i et arrangement med flere aktører på Haugum gård i Klæbu. Det var et arrangement for Byåsen Håndball elite, så drøyt 25 spillere, trenere og andre i administrasjonen fra laget var samlet.

Som nevnt var arrangementet på Haugum gård. Min beste venninne Bina Mari og hennes mann Arve har pusset opp låven på gården og driver nå med utleie av selskapslokale. Det har blitt så fint der! Kjempegod stemning og absolutt å anbefale hvis du eller noen du kjenner er på utkikk etter lokale.




Gunn Kristin Forseth fra den lokale blomsterbutikken i Klæbu stod for borddekking og pynt av lokale. Det var så fint pyntet og du må ta turen innom GK Flora hvis du er i nærheten en gang. De har alt du trenger til å pynte opp hjemme eller til selskaper og ikke minst er de veldig behjelpelig.




Torbjørg Haugen, kanskje bedre kjent som "tante kokk" stod for deler av maten. Hun har i en årrekke vært kokk for Norges Skiskytterforbund, samt delvis noe Norges Skiforbund og er nå kokk for Molde Fotballklubb. Kjempetrivelig dame med mange gode tips når det gjelder matlaging! Hun har nylig gitt ut ei bok, "Tantes energimat", så skal ikke se bort i fra at jeg kommer til å dele noen av hennes oppskrifter her på bloggen fremover. God og næringsrik mat, som er enkel å lage. Det liker vi! ;)







Jeg holdt et lite foredrag om idrettsernæring. Vanskelig å holde det kort når man egentlig kan tenke seg å prate i flere timer. Det ble kort om energibehov, de ulike næringsstoffene, hvorfor viktig og kilder til de, samt litt om restitusjon og generelle kostråd. Veldig basic og noe de fleste av disse jentene har hørt mange ganger, men tanken var å gi de en påminnelse om hvorfor dette er viktig å tenke på som idrettsutøver og at de kanskje blir litt ekstra oppmerksomme fremover. Det er så lite som skal til for å sikre god restitusjon og bedre prestasjon, og når man legger ned så mange timer med trening er det viktig å bruke litt tid på kostholdet også;)


Etter foredraget var det pizza på menyen. De har anlagt en bakerovn, så du får ordentlig "Italien style" på pizzaen - kjempegod med andre ord ;) 







En veldig hyggelig kveld på låven på Haugum gård! 


Nå er det straks leggetid!

I morgen står det blant annet ei crawl-økt i bassenget på 3T på treningsplanen. Spørs om ikke det har noe med trening- og konkurransemålet jeg nevnte tidligere;) 

Jeg kommer også innom for "Ukas spørsmål"!


Vi snakkes:)

Selvplukket mais

Posted on Comments comments (4449)

Hei, hyggelig at du klikker deg en tur innom bloggen min:)


Den siste uka har gått fort. Vi tok oss noen dager ekstra med ferie og kjørte sørover, nærmere bestemt til Darbu og Hokksund. Min tante og søskenbarn bor der, så hyggelig å treffe igjen de. På vei ned tok vi en ny runde innom Hunderfossen. Fint for både store og små å "strekke på foten" som Synne sier. 

Vi hadde noen fine dager og et av høydepunktene var å plukke mais. På gården hvor mitt jenvgamle søskenbarn Hanne Tora bor driver de med selvplukk av mais. Ikke vanlig for oss i Trønderlag, så litt spennende for Synne å se hvor maisen kommer fra. Mais er vel noe de fleste av oss liker og spesielt den du plukker selv er god.




Mais er en fin kilde til folat (vitamin B), samt fosfor og kalium. Mais er også rik på fiber, så en fin grønnsak å inkludere i kostholdet. Den passer godt som tilbehør, enten kokt eller grillet. Bruk den også i wok, salater, supper og gryter, eller kanskje du vil lage maispuré som tilbehør til kjøtt? Vi fylte en stor plastpose med mais som nå ligger i fryseren. Når vi trenger mais neste gang er det bare å ta opp kolbene og behandle de som fersk etter opptining. Jeg vet iallefall at det blir fersk mais på fredagens taco!  





Ellers skal jeg bruke kvelden på å forberede noe til mandag. Da skal jeg nemlig holde et mini-foredrag.

Ja, også har jeg begynt å fundere på om jeg trenger et nytt treningsmål. For min del blir det alltid litt bedre kvalitet på det jeg gjør hvis jeg har noe jeg skal trene mot. Har mange ganger tenkt at dette skal jeg være med på, men så har det vært noe med tid og sted som ikke har passet, men kanskje kan 2019 være året? Jeg må fundere litt mer på det altså! ;)

Hva er egentlig fiber?

Posted on Comments comments (2918)

Hei, hei,

Så var det tid for ukas spørsmål igjen!

Vi hører jo ofte om hvor viktig det er for oss å velge produkter med høyt innhold av fiber og at fiber er bra for oss. Så hva er egentlig fiber?


Fiber finner du i mange ulike matvarer fra planteriket og kilder kan være ulike typer korn, grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter og nøtter. Har du et kosthold som inneholder disse matvarene får du i deg mange sunne næringsstoffer, da mat med mye fiber også inneholder mye vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen din er så glad i. 



(Bildet er lånt av Care2).


Fiber brytes bare delvis ned i tarmen og tilhører gruppen ufordøyelige karbohydrater. Fiber har flere gode helseegenskaper og kan blant annet bidra til å senke kolesterolet og hindre hjertesykdom. Personer som sliter med forstoppelse vil ha stor nytte av høyt inntak av fiber da tarmen stimuleres til å jobbe. 

Inntak av mye fiber kan være gunstig for vektregulering. Dette skyldes at maten du spiser tar større plass ettersom fiber binder vann og dermed gir økt metthetsfølelse. Ettersom fiber ikke brytes fullstendig ned, gir 1 gram fiber kun 2 kcal, sammenlignet med 1 gram karbohydrater som gir 4 kcal. Du vil derfor fylle magen på færre kalorier (kcal). En annen fordel med høyt fiberinntak i forbindelse med vektregulering og/eller vektnedgang er at fiberrik mat gir jevnt blodsukker og du unngår søtsug som kan resultere i ugunstig småspising. Jevnt blodsukker er gunstig for alle, men spesielt for personer med diabetes.


Helsedirektoratet anbefaler at det daglige inntaket av kostfiber ligger på omtrent 25-35 gram per fiber dag. Spiser du variert og sunt kan du dekke dette gjennom "normal" mat. La grovt brød (minst 6 gram fiber per 100 gram), nøtter, grønnsaker, frukt og bær være endel av ditt daglige kosthold. 


Mot slutten av uka skal jeg prøve meg på noe sunt og godt, med høyt innhold av fiber ;) Kan du gjette hva?


Har du et spørsmål til neste uke?

Paprika fylt med kyllingkjøttdeig

Posted on Comments comments (5435)

Hei hei,

Håper du har ei fin helg så langt!


I kveld har jeg lyst til å dele oppskrift på fylt paprika med kyllingkjøttdeig. En enkel, rask, sunn og veldig god rett. Det fine er at den også kan forberedes i forveien. Bedre kan det vel ikke bli? ;)




Du trenger:

4 paprika

400 g kyllingkjøttdeig

1 rødløk

1/2 rød chili

2-3 ss ferdig oppdelt fetaost i terninger

2 dl matfløte

1 ss soyasaus

Krydderurter, jeg brukte basilikum

Ost

Salt og pepper


Som nevnt innledningsvis er dette en sunn rett, ettersom en av hovedingrediensene er paprika. Paprika (eller peppers) er i familie med chillipepper og kommer i mange farger og fasonger. Paprika er den største og mildeste av de ulike chiliene. Den er kalorifattig og svært anvendelig, både i kalde og varme retter. Paprika er botanisk sett en frukt, men brukes som grønnsak i matlaging.

Visste du forresten at rød paprika har ca. tre ganger så mye vitamin C som en appelsin? Den er også proppfull av vitamin A i form av betakaroten, samt kostfiber, i tillegg til å være en kilde til vitamin B6. Mye godt for kroppen i paprika med andre ord.




Vask hender og skjærefjøl, så er du klar:) Skjær toppen av paprikaen og fjern innmaten. Så skjærer du overskuddet (toppen) av paprikaen i små biter sammen med rødløken. Putt dette i steikepanna sammen med kyllingkjøttdeig og steik til kjøttdeigen er gjennomstekt.




Så tilsetter du finhakket chili, matfløte, krydderurter, fetaost og soyasaus. Smak til med salt og pepper. Bland sammen og la det putre i noen minutter.






Paprikaene setter du i ei ldfast form og fyller de med blandingen. Legg ei skive hvitost på toppen og steik i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Jeg nevnte jo at du kan forberede retten i forveien. Da setter du bare de fylte paprikaene i kjøleskapet og steiker de like før du skal servere. De kan lages allerede dagen i forveien, så perfekt en dag man har det travelt etter jobb og skal videre på noe annet. Du kan variere fyllet etter hva du liker, prøv deg frem.

Det er godt med brød og salat til eller du kan spise bare paprikaen med fyll.



Nå blir det å benke seg i sofaen med friidretts-EM! Heia Team Ingebrigtsen!



Hvordan tolke varedeklarasjonen på mat?

Posted on Comments comments (3364)

Hei og hopp!

For noen uker tilbake ga jeg de som følger meg på Instagram muligheten til å sende inn spørsmål hvis det var noe de lurte på. Jeg fikk noen spørsmål og tenkte at jeg kunne svare på de gjennom bloggen:) Det vil derfor komme "Ukas spørsmål" noen onsdager fremover og kanskje kan det bli til noe fast hvis det kommer flere spørsmål. Det hadde vært gøy, så fyr løs med spørsmål hvis du har noen!


Et av spørsmålene som kom var: Hvordan tolke varedeklarasjon på mat?

Et kjempebra spørsmål og kanskje noe flere lurer på.


Matvarer som pakkes eller selges i Norge skal være merket slik at vi som kunder har oversikt over hva produktet inneholder. Du ska på matvaren finne informasjon om ingredienser og næringsinnhold. Dette gir oss trygghet, samt at det er helt nødvendig for de med allergi eller intoleranse for visse typer matvarer.


I Norden har vi Nøkkelhullsmerket mat. Nøkkelhullet skal gjøre det lettere og finne gode alternativer på butikken og symboliserer det smarteste valget innenfor en matgruppe. Selv om et produkt er merket med Nøkkelhull betyr det ikke at man kan spise ubegrenset av produktet. Produkter merket med Nøkkelhull har enten mindre sukker, mindre fett (og/eller bedre fettsammensetning), mindre natrium (salt) og mer fiber enn en annen vare i samme kategori. Knekkebrød for seg, pizza for seg, osv.



Er du bevisst på å handle Nøkkelhullsmerket mat?


Uavhengig av Nøkkelhullsmerket er det greit å kunne lese matvaredeklarasjonen og forstå hva den forteller oss. Ingredienslisten forteller oss hvilke ingredienser produktet inneholder og er oppgitt i synkende rekkefølge, altså at den ingrediensen som står først er det mest av og den som står listet opp sist er det minst av. 

Oversikten med næringsinnhold skal gi oss informasjon om innholdet av næringsstoffer i produktet. Oversikten skal inneholde informasjon om total energiinnhold, kilojoule (kJ) og/eller kilokalorier (kcal).  kJ er den internasjonale enheten, mens vi i Norge ofte snakker om kcal. kJ og kcal er det samme, to målenheter for energi, bare med ulik verdi. 1 kcal = 4,184 kJ.

På matvaren skal det opplyses om innholdet av energigivende næringsstoffer som fett, karbohydrater og proteiner. I tillegg til å vise andel fett, skal det opplyses "hvorav mettede fettsyrer". Når det gjelder karbohydrater opplyses det om "hvorav sukkerarter", altså hvor mye av karbohydratene som er sukker. Sukkerarter er summen av flere typer naturlig og tilsatt sukker. Eksempelvis kan naturlig sukker være fruktose i juice eller laktose fra melk. Man vet derfor ikke alltid om det er naturlig eller tilsatt sukker i varen, såfremt det ikke opplyses i en egen rubrikk om andel tilsatt sukker. Tilsatt sukker bør begrenses og bør ikke utgjøre mer enn 10 prosent av det daglige energiinntaket.

Mengden (kost)fiber og natrium (salt) er det også påkrevd å opplyse om. Noen produkter har også mer informasjon om innhold, for eksempel om innhold av vitaminer og mineraler.


Opplysningene oppgis alltid per 100 gram/100 ml vare, men også ofte per produkt vare, så det er enkelt for deg å sammenligne mellom flere varer. Skal du sammenligne (og er opptatt av kcal-mengde), er det ikke bare innholdet av sukker som er viktig, men også fett. Fett inneholder nesten dobbelt så mye energi som karbohydrater og påvirker derfor kcal-innholdet i varen mest. Et produkt som er merket med Zero (uten sukker) trenger derfor ikke alltid å være et godt alternativ, da mengden fett ofte kan være høy.


Sånn, da har du det kanskje litt mer klart hvordan du skal tolke innholdsfortegnelsen. Tenker du kan få deg noen overraskelser neste gang du er i butikken hvis du tar en titt og sammenligner produkter. Kanskje kan du gjøre noen gode valg og bytte et produkt med et annet. Det er små endringer som på sikt gir et bedre sammensatt kosthold.


Håper dette var interessant lesing:)


Kilder:

Hvordan tolke matvaredeklarasjoner (uå;). http://www.kostverktoyet.no/kosthold/type-mat/Hvordan%20tolke%20matvaredeklarasjoner (Hentet 08.08.2018.)

Hva er nøkkelhullet? (uå;). http://www.nokkelhullsmerket.no/om_nokkelhullet/article7.ece ;(Hentet 08.08.2018.)

Halvfine horn

Posted on Comments comments (4870)

Ferien er over og det er tid for jobb og barnehage igjen, så hva passer vel bedre enn noe godt å fylle matboksen med? Valget falt på halvfine horn med ost og skinke.




Oppskriften gir 24 horn:

* 10 dl hvetemel

* 5 dl sammalt hvete, fin

* 3 dl lettkokte havregryn

* 10 dl vann/melk

* 75 g smør/margarin

(* Ost og skinke til fyll)


Jeg bruker sammalt hvete for å øke innholdet av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. I sammalt mel har de malt hele kornet, både skall og kjerne. Hvor mye kornet males, avgjør om det er fint, mellomgrovt eller grovt. Velger du fint, gir det ferdige resultatet liten forskjell i smak og konsistens. Velger du derimot grov type, vil både smak og konsistens bli noe forandret. Det er like mye fiber og næringsstoffer i den fine og grove varianten, så finn din favoritt;) Som du ser, er det også havregryn i oppskrifta. Havre har store helsegevinster, blant annet ved å virke reduserende på kolesterolnivået og det gir liten forandring i konsistens. Havregryn er fint å inkludere i gjærbakst som jeg gjorde i dag eller som ingrediens i annen mat. Prøv havregryn i vafler, kjøttkaker eller smoothie!


Bland sammen alt det tørre med vann og/eller melk. Kjør dette i en kjøkkenmaskin i 10 minutter, før du tilsetter smøret som er romtemperert. Deigen er nå litt varm av eltinga, som om du hadde brukt lunken væske. Bland videre i ca 10 minutter og du bør ha en god konsistens på deigen. Strø litt mel over og la deigen heve i minst 1 time før utbaking.



Del deigen i 3 like store deler før du kjevler deigen til ei rund leiv og skjærer den i 8 like deler, som om du deler en pizza. Rull sammen eller legg for eksempel ost og skinke inne hvis du ønsker fyll før du ruller sammen.



La hornene heve i minst 30 minutter, før du steker de på 200 grader i 20 minutter. Avkjøl hornene på rist.


 


Nå blir det kveldsmat her - fylt horn!






Helg

Posted on Comments comments (4426)

Da var det plutselig blitt helg igjen:) Været er tilbake til det normale, med innslag av både sol og regn om hverandre. Kjenner at det egentlig er helt greit med litt regn igjen nå, lufta føles mer ren på en måte og kanskje det beste, det frister ordentlig med utendørstrening. I helga må det bli en sykkeltur!


Selv om det har vært både ferietid og jeg er hjemme i permisjon med Ola er det noe spesielt når det blir fredag ettermiddag og det er helg. Som så mange andre innleder vi helga med taco til middag. Planen i dag var å lage hjemmelagde tortilla-lefser på steketakke. Deigen ble satt og jeg begynte utkjevling, men merket raskt at det ikke kom til å bli vellykket. Vet ikke hva det var, men deigen spilte ikke på lag, så da ble det prosjektet skrinlagt ganske så raskt. Bedre lykke neste gang;) 

Synne derimot synes det var veldig spennende å leike med deigen på kjøkkenbenken. Hun mente "lefsene" hun lagde godt kunne stekes;) Selv om hun er bare 3,5 år liker hun veldig godt å hjelpe mamma på kjøkkenet. Det har hun fått lov til lenge, noe jeg tror er kjempeviktig og gjør barn nysgjerrige på mat. La barn lukte, smake, kjenne på konsistens og få bidra der de kan. Tror det kan være positivt for blant annet å tørre å smake nye ting. Det tar selvfølgelig litt ekstra tid når du skal få hjelp av små barnehender, men det tenker jeg man kan ta seg tid til, spesielt i inngangen til helg.


Ellers ble det som mange ganger før, laget guacemole og mango-salsa, samt at jeg prøvde meg på en blandings-salsa (hvis jeg kan kalle det, det), i tillegg til det vanlige tilbehøret. Selv om blandings-salsaen bestod av mye av det som normalt serveres til taco; tomat, agurk, ananas, chili, så gjør det seg virkelig godt blandet sammen, i tillegg til litt salt, pepper og sitron. Kan dele oppskrift og fremgangsmåte senere. Har du forresten et tilbehør du må ha på tacoen? I det siste har ruccola blitt noe som setter prikken over i-en på måltidet hos meg.





Jeg har forresten bestilt meg ei bok som ble levert i postkassen i dag. Boka heter "Bra mat - hva forskningen forteller oss". Forfatterne av boka slår et slag for vitenskapen og noen av landets fremste forskere på mat og ernæring oppsummerer hva forskningen sier vi bør spise og hva vi bør være forsiktige med. Mye er nok allerede kjent, men alltid greit med en liten oppfriskning.





Nå er det beina opp i sofaen og Skishow på sommerføre fra Sandnes.

Syltet rødløk

Posted on Comments comments (38238)

Nok en dag hvor vi våkner til godt sommervær. Sommeren 2018 har virkelig vært noe for historiebøkene. Det er bare å nyte, for vil tro det e lenge til vi opplever en slik sommer igjen.

Når været er som det er, frister det ikke noe spesielt å stå for lenge på kjøkkenet eller ekspemimentere med nye oppskrifter, men mat må man ha;) En av tingene jeg gleder meg til med høst- og vintermørke er faktisk det å kose meg med matlaging på kjøkkenet. Vil gjerne ha ønsker eller utfordringer fra dere.


På menyen i går stod det fiskekarbonader. Fiskekarbonader fra Lofoten med 86% fisk fra torsk og sei, så er godt produkt med andre ord. De var kjempegode, så anbefaler disse;) De var også uten melk og gluten, så perfekt for de med allergi- og intoleranse. De har også en variant med torsk og hyse, så får prøve den neste gang.




Men tilbake til overskrifta. Jeg har i lengre tid tenkt at jeg skulle prøvd å lage syltet rødløk, men det har bare blitt med tanken, inntil i dag hvor jeg fant ut at vi trengte noe spennende tilbehør til fiskekarbonadene. Det smakte så godt sammen med fiskekarbonadene, så dette blir fast tilbehør.


For å lage syltet rødløk (til 4 porsjoner), trenger du:

* 2-3 røde løk

* 2 dl vann

* 1 dl eplecidereddik

* 1 dl sukker

* Sitronskall

* Ingefær

* Salt og pepper




Jeg valgte å bruke sitronskall og ingefær, men dette må du ikke. Varier og bruk det du har lyst til, eller dropp det. Jeg er glad i både sitron og ingefær, så derfor jeg brukte det. Jeg vet blant annet noen bruker chili, så kanskje jeg må prøve det neste gang. Jeg brukte skall fra 3-4 sitronskiver og ca 2-3 cm ingefær.

Det er viktig at glasset du skal ha løk og lake på er helt rent og sterilt. Det er flere måter å gjøre dette på, men jeg varmet glasset i ovnen - det er den sikreste måten å gjøre det på når du ønsker glasset helt sterilt. Først setter du stekeovnen på 180 grader, før du vasker glasset godt og skyller glasset i kokende vann. Glasset skal deretter stå i ovnen i 20-30 minutter.



For laken, blander du vann, eplecidereddik og sukker i en kjele og koker det opp sammen med sitronskall og ingefær. Kok inntil sukkeret er oppløst. Salte og pepre sånn akkurat passe;)




Skjær løken i passe tykke skiver. Her bestemmer du størrelsen, men jeg synes det blir lit dekorativt med litt størrelse, fremfor små biter.



Når du tar glasset ut av ovnen, ikke glem at det er veldig varmt. Legg løken i glasset og hell væska over før du lukker glasset. Her er det kun laka som skal over, ikke sitronskall og ingefær. Det er viktig at glasset du bruker har gummiring. Gummiringen gjør at innholdet på glasset kan lagres i flere måneder, ja faktisk opp til et år, såfremt du har vært nøye med steriliseringen. Glass med gummiring er typiske norgesglass, ellers får du kjøpt egnede glass til sylting på Ikea og Jernia.




Løken er klar til å spises etter noen timer, men smaker ekstra godt hvis den får stå noen dager.





Nå gleder jeg meg til å prøve syltet rødløk på tacoen kommende fredag. Har du prøvd det eller har du kanskje en annen anbefaling? Tenker kanskje at det må bli hjemmelagde tortilla-lefser i morgen, vi får se.


Ha en fin dag! :)



Rss_feed